Audiowizualni.pl

Serwis informacyjny polskich producentów filmów fabularnych, dokumentalnych, animowanych i programów telewizyjnych

Jesteś tutaj: Home Apele Akcja PSC dotycząca przywrócenia pamięci autorom zdjęć z Powstania Warszawskiego List otwarty Jerzego Zielińskiego, przewodniczącego Stowarzyszenia Autorów Zdjęć Filmowych PSC, do członków PSC

Drogie Koleżanki, Szanowni Koledzy,
wiadomość Andrzeja Ramlaua w sprawie przywrócenia pamięci autorom zdjęć z Powstania Warszawskiego, których materiały stanowią podstawę filmu, spotkała się z bardzo szerokim odzewem z Waszej strony. W związku z tym Stowarzyszenie Autorów Zdjęć Filmowych podjęło dwutorowe działania.

Po pierwsze wysłaliśmy ze strony PSC oficjalny list do czterech największych portali filmowych w Polsce — FilmPolski, Filmweb, Stopklatka, Portal Filmowy – z prośbą o uzupełnienie na stronie filmu pt. “Powstanie Warszawskie” informacji o autorach archiwalnych zdjęć wykorzystanych do realizacji filmu. Pierwsze efekty tego działania są już widoczne – na portalu FilmPolski na początku strony o filmie pojawia się informacja o realizatorach Powstańczych Kronik Filmowych. Wszyscy są wymienieni z imienia i nazwiska.

Przygotowaliśmy również dwa dodatkowe listy – do współtwórców filmu, a także do krytyków filmowych. Piszemy w nich, że zależy nam na tym, aby przy okazji obecnej popularności filmu i towarzyszących mu słusznych zachwytach, nie zapominać o ludziach, dzięki którym stworzenie tego dzieła było w ogóle możliwe. Film zyskuje wiele dzięki wykorzystaniu współczesnych technologii, jednak nigdy by nie powstał, gdyby nasi starsi koledzy – autorzy zdjęć – w momencie próby nie zdecydowali się położyć na szali własnego życia, aby dać świadectwo tego, co wydarzyło się w Warszawie.

Po drugie — planujemy przygotowanie szerokiego artykułu poświęconego wszystkim realizatorom Powstańczych Kronik Filmowych, który ukaże się na łamach naszego partnerskiego magazynu — FilmPRO. Wielu z nich było Waszymi profesorami, wielu z nich znaliście. Wszelkie informacje, wspomnienia czy opinie, które chcielibyście przekazać na ich temat, będą dla nas bardzo pomocne. Prowadzimy również wstępne rozmowy z TVN-em, być może pojawią się tam informacje na temat pracy naszych kolegów.

Pozdrawiam
Jerzy Zieliński ASC, PSC

AddThis Social Bookmark Button

Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka!