Audiowizualni.pl

Serwis informacyjny polskich producentów filmów fabularnych, dokumentalnych, animowanych i programów telewizyjnych

Jesteś tutaj: Home Apele Akcja PSC dotycząca przywrócenia pamięci autorom zdjęć z Powstania Warszawskiego List otwarty od członków PSC w sprawie autorów zdjęć z Pow­sta­nia Warsza­wskiego do współtwór­ców filmu

Warszawa, 14 maja 2014 r.

Szanowni Państwo,
na wstępie chcieliśmy podziękować za Państwa współudział w stworzeniu wspaniałego filmu, jakim jest “Powstanie Warszawskie”. To film, który pozwala stanąć widzowi twarzą w twarz z rzeczywistością powstania. Dla każdego jest to doświadczenie prawdziwie wstrząsające.

Kierujemy do Państwa ten list, ponieważ w związku z premierą o filmie mówi się bardzo wiele. Zależy nam na tym, aby przy okazji obecnej popularności filmu i towarzyszących mu słusznych zachwytach, nie zapominać o ludziach, dzięki którym stworzenie tego dzieła było w ogóle możliwe. Film zyskuje wiele dzięki wykorzystaniu współczesnych technologii, jednak nigdy by nie powstał, gdyby nasi starsi koledzy – autorzy zdjęć – w momencie próby nie zdecydowali się położyć na szali własnego życia, aby dać świadectwo tego, co wydarzyło się w Warszawie.

Historyczne materiały stanowią podstawę tej wyjątkowej opowieści i pokazują, co oznacza prawdziwa siła zdjęć filmowych. Ich twórcy niejednokrotnie opowiadali o poczuciu odpowiedzialności za najwyższą jakość estetyczną kręconych materiałów. Ludzie, którzy dokumentowali z kamerą wydarzenia z czasów Powstania Warszawskiego są bohaterami tej opowieści na równi z osobami, które widzimy na ekranie. Operatorzy mieli świadomość, jak istotne jest zarejestrowanie tych wydarzeń i stanowiło to podstawę ich działania.

Pomijanie nazwisk autorów materiałów zdjęciowych z czasu Powstania Warszawskiego wśród twórców filmu jest wielkim niedopatrzeniem. Informacje te powinny być jak najszerzej rozpowszechniane w hołdzie realizatorom Powstańczych Kronik Filmowych: Andrzejowi Ancucie „Kierowi”, Stefanowi Bagińskiemu „Stefanowi”, Stanisławowi Bali „Gizie”, Romanowi Banachowi „Świerkowi”, Antoniemu Bohdziewiczowi „Wiktorowi”, Jerzemu Gabryelskiemu „Orskiemu”, Wacławowi Feliksowi Kaźmierczakowi „Wackowi”, Sewerynowi Kruszyńskiemu, Kazimierzowi Pyszkowskiemu, Edwardowi Szope, Ryszardowi Szope, Henrykowi Vlassakowi „Wani”, Antoniemu Wawrzyniakowi „Antonio”, Jerzemu Zarzyckiemu „Pikowi” i innym.

Zarząd i Członkowie PSC – Stowarzyszenia Autorów Zdjęć Filmowych

AddThis Social Bookmark Button

Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka!