Audiowizualni.pl

Serwis informacyjny polskich producentów filmów fabularnych, dokumentalnych, animowanych i programów telewizyjnych

Jesteś tutaj: Home Apele Ustawa medialna/Media publiczne List otwarty w sprawie mediów publicznych

Ustawa medialna/Media publiczne

List otwarty w sprawie mediów publicznych

Warszawa, 1 marca 2012 r.

List otwarty
do Premiera Rządu,
Liderów Partii Parlamentarnych
i Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Masowe demonstracje młodych ludzi przeciw ACTA raz jeszcze pokazały jakim błędem było odłożenie ad acta obywatelskiej ustawy medialnej przygotowanej przez Komitet Obywatelski Mediów Publicznych powołany na krakowskim Kongresie Kultury. Problemów takich jak z ACTA można by uniknąć, gdybyśmy mieli w Polsce prawdziwe media publiczne.

Po pierwsze sprawne, kompetentne i kierowane interesem publicznym, niezależne od polityków i wolne od presji komercyjnej dziennikarstwo pozwoliło by ujawniać problemy zanim narósł kryzys i doszło do wybuchu. Dotyczy to nie tylko sprawy ACTA, ale też zawetowanej przez Prezydenta ustawy o nasiennictwie (GMO) i ustaw zdrowotnych.

Po drugie w obywatelskim projekcie ustawy medialnej zapisano m.in. zasadę, że to co powstaje z pieniędzy publicznych przeznaczone jest do użytku w domenie publicznej.

To, czego domagają się dziś protestujący, mogło być prawem już od roku, gdyby obietnice władzy zostały dotrzymane.

Także i dziś nie jest za późno, by zbudować w Polsce media prawdziwie publiczne.

Trzeba jednak spełnić trzy warunki:

1. Media publiczne nie mogą być zarządzane przez partyjnych nominatów wybieranych w fikcyjnych konkursach;
2. Media publiczne muszą być finansowane ze źródeł niezależnych od woli urzędników państwowych;
3. Zanim zbudowany zostanie nowy system mediów publicznych w Polsce, nie można dopuścić do upadku tych mediów, które mamy w chwili obecnej.

Obecne media publiczne umierają. Po części dlatego, że ostatnia ustawa zmieniła głównie partyjne kolory zarządców, a po części dlatego, że z braku publicznego finansowania komercjalizują się do tego stopnia, że przestają pełnić rzetelnie swą misję, niezależnie od dobrej woli pracujących tam ludzi.

Abonament nie jest jedyną możliwą formą finansowania mediów publicznych; ale nie jest też prawdą, że jest formą skazaną na niepowodzenie.

Uważamy za niemoralne, że abonament płacą nieliczni, a państwo polskie nie czyni żadnych starań, by egzekwować prawo albo je zmienić. Jest skandalem, że najbogatsza część społeczeństwa nie rejestruje odbiorników przez co unika nie tylko płacenia abonamentu, ale także zagrożenia karami za jego niepłacenie. Jest skandalem niebywałym, że abonament płaci tylko 5% firm.

Uważamy, że do czasu powstania nowego prawa medialnego abonament należy uszczelnić i wiemy, że jest to możliwe nawet bez zmiany prawa. Wymaga jedynie politycznej woli Premiera, by uruchomić zablokowane dziś mechanizmy.

Uważamy także, że można i należy wprowadzić dwie ważne zasady – obie będące w kompetencji Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.

Po pierwsze trzeba wyraźnie określić, że im więcej osób będzie płacić abonament, tym będzie on niższy. Gdyby abonament płaciło 50% tych, którzy powinni płacić, mógłby on wynosić 15 złotych miesięcznie zamiast 18 zł, a gdyby płaciło ponad 75% - wystarczyłoby 12 złotych miesięcznie.

Po drugie należy ustalić, że wraz ze wzrostem wpływów abonamentowych ograniczana będzie liczba dozwolonych minut reklamowych na godzinę w mediach publicznych, tak aby docelowo wpływy z reklamy nie stanowiły więcej niż jedną trzecią budżetu mediów publicznych, w tym zwłaszcza Telewizji Polskiej, która w tej chwili jest państwową telewizją komercyjną.

Apelujemy do Premiera RP i Rządu, by zaczęli przestrzegać uchwalonego przez Sejm prawa medialnego, do Sejmu RP, by jak najszybciej wznowił prace nad ustawą o mediach publicznych przygotowaną przez Komitet Obywatelski Mediów Publicznych przy współpracy licznych środowisk społecznych.

Hanna Banaszak, wokalistka;
Jerzy Bartz, muzyk jazzowy;
Edwin Bendyk, dziennikarz;
Piotr Bikont, dziennikarz;
Wojciech Borowik, Prezes Stowarzyszenia Wolnego Słowa, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Paweł Brodowski, redaktor naczelny „Jazz Forum”;
Jacek Bromski, reżyser filmowy, prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Jan Budziaszek, muzyk jazzowy;
Robert Chojnacki, kompozytor, muzyk;
prof. Juliusz Chrościcki, Przewodniczący Komitetu Nauk o Sztuce Polskiej Akademii Nauk, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Urszula Doliwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Maciej Englert, reżyser teatralny, Dyrektor Teatru Współczesnego w Warszawie, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Piotr Frączak, Prezes Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pozarządowych, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Marek Gaszyński, prezenter muzyczny, dziennikarz;
Dariusz Gawin, filozof, Zastępca Dyrektora Muzeum Powstania Warszawskiego, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Agnieszka Holland, reżyser filmowy, pełnomocnik Komitetu Obywaelskiego Mediów Publicznych;
Piotr Iwicki, artysta, publicysta;
dr Karol Jakubowicz, medioznawca, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Grzegorz Jarzyna, reżyser teatralny, Dyrektor Naczelny i Artystyczny Teatru Rozmaitości Warszawa, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Mieczysław Jurecki, muzyk;
Wojciech Karolak, kompozytor i muzyk jazzowy;
Krzysztof Knittel, kompozytor, Prezes Polskiej Rady Muzycznej, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Jerzy Kornowicz, kompozytor, Prezes Związku Kompozytorów Polskich, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Marek Kościkiewicz, muzyk;
Janusz Kozłowski, muzyk;
Joanna Kos-Krauze, reżyserka filmowa, scenarzystka, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Krzysztof Krauze, reżyser filmowy, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Viola Łabanow-Jastrząb, Prezes Fundacji "Muzyka jest dla wszystkich", członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Krystyna Meissner, reżyser teatralny, dyrektor Wrocławskiego Teatru Współczesnego, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Piotr Milwiw-Baron, muzyk jazzowy, nauczyciel akademicki, dziennikarz muzyczny;
Jerzy Naumann adwokat;
Tadeusz Paradowicz, Prezes STUDIO N-ART;
Grzegorz Reske, Kierownik Biura Organizacyjnego Międzynarodowego Festiwalu Konfrontacje Teatralne w Centrum Kultury w Lublinie;
Krzysztof Sadowski, kompozytor i muzyk jazzowy, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Sławomir Sierakowski, Krytyka Polityczna;
Józef Skrzek, kompozytor, wokalista;
Aleksander Smolar, socjolog, publicysta;
Sergiusz Sterna-Wachowiak, pisarz, Prezes Stowarzyszenia Pisarzy Polskich, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Janusz Stokłosa, muzyk;
Maciej Strzembosz, producent, Prezes Krajowej Izby Producentów Audiowizualnych, pełnomocnik Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych,
Jarosław Suchan, Dyrektor Muzeum Sztuki w Łodzi;
Agata Szczęśniak, Krytyka Polityczna, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Andrzej Wasylewski, reżyser;
Joanna Wnuk-Nazarowa, Dyrektor Naczelny i Programowy Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia;
Maciej Wojtyszko, dramaturg i reżyser;
Marcin Wolski, pisarz;
Michał Zadara, reżyser teatralny, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Iwo Zaniewski, malarz, pełnomocnik Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Lidia Zielińska, kompozytor, członek Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych;
Jacek Żakowski, dziennikarz, pełnomocnik Komitetu Obywatelskiego Mediów Publicznych.

AddThis Social Bookmark Button

Nie czytasz? Nie idę z Tobą do łóżka!